Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Entomologiska samlingar

Akronym: MZLU

F.d. Zoologiska museet.

De entomologiska samlingarna, med 3,8 miljoner registrerade exemplar och ett stort antal som återstår att registrera, är ett av Nordens största och mycket betydelsefulla både nationellt och internationellt. Här finns bland annat världens näst äldsta bevarade insektssamling donerad av K. Stobaeus 1735.

I samlingarna finns alla slags insekter, från de allra minsta parasitsteklarna som är mindre än 1 millimeter, till de allra största insekterna – t.ex. fjärilar med en vingbredd på över 30 centimeter. Samlingarna är huvudsakligen från Sverige men innefattar djur från hela världen, med omfattande material från bl.a. Sydafrika och Sri Lanka. De är resultat av donationer, vetenskapliga expeditioner, egna insamlingar, samt inköp.

Samlingarna inkluderar en systematisk huvudsamling, där merparten av insekterna finns; historiska samlingar, huvudsakligen från 1800-talet; en våtsamling som bl.a. innehåller mycket oidentifierat material; en preparatsamling på objektglas; en referenssamling med kontrollbestämda svenska djur; samt en typsamling, som är en internationellt mycket viktig samling med referensexemplar för nybeskrivna arter.

Samlingarna används huvudsakligen inom forskning, men utvalda föremål används också för mer publika ändamål. Inom forskningen är insekterna och informationen knuten till dem användbara för studier av naturens mångfald både i nutid och i dåtid. Exemplaren i samlingarna har legat till grund för flera tusen vetenskapliga publikationer, t.ex. C.G. Thomson’s om Skandinaviens skalbaggar och steklar, och J.W. Zetterstedt’s om Lapplands insektfauna – båda från 1800-talet.

Sidansvarig:

Entomologiska samlingar

POSTADRESSER

Entomologi
Biologiska museet
Sölvegatan 37
223 62 Lund

Botanik/Zoologi
Biologiska museet
Box 117
221 00 Lund

BESÖKSADRESSER

Entomologi
Ekologihuset
Sölvegatan 37
223 62 Lund

Botanik/Zoologi
Arkivcentrum Syd
Porfyrvägen 20
224 78 Lund

LEVERANSADRESSER

Entomologi
Ekologihuset
Naturvetarvägen 6A
223 62 Lund

Botanik/Zoologi
Arkivcentrum Syd
Porfyrvägen 20
224 78 Lund